Korela chocholatá (Nymphicus hollandicus) je fascinující a populární pták, který pochází z Austrálie. S jejím charakteristickým vzhledem a pestrým chováním je to jedinečný společník pro milovníky exotických ptáků. V tomto článku vám přinášíme 20 zajímavostí o korele chocholaté, které vás ohromí a ukážou vám, proč je tolik obdivována.

  1. Majestátní chocholka: Korela chocholatá je pojmenována po výrazné chocholce na vrcholu hlavy, která se může vztyčit a ohýbat podle nálady nebo emocí ptáka.

  2. Zpěvavý talent: Korely chocholaté jsou známé svým schopnostem napodobovat zvuky a zpěv. Jsou schopny naučit se různé melodie, a dokonce i mluvit slova a fráze.

  3. Skupinový duch: V přírodě se korely chocholaté často vyskytují ve velkých hejnech a jsou velmi společenské. Ve volné přírodě je možné pozorovat až stovky jedinců, kteří společně žijí a komunikují.

  4. Výrazný pohlavní dimorfismus: Samečci a samičky se od sebe vizuálně liší. Samečci mají živě oranžové líce, zatímco samičky mají žluto-bílé líce.

  5. Dlouhověkost: Korely chocholaté mohou žít až 20 let nebo více, pokud jsou správně péči a mají vhodné životní podmínky.

  6. Létání na zemi: V přírodě je korela chocholatá často viděna, jak se pohybuje po zemi, což je unikátní chování mezi ptáky.

  7. Silný párový vztah: Korely chocholaté jsou monogamní a vytvářejí pevné páry. Partnerství může trvat celý život.

  8. Důvěřivé povahy: Korely chocholaté jsou obecně přátelské a důvěřivé vůči svým chovatelům, a proto se stávají vynikajícími domácími mazlíčky.